Open brief van de Supportersfederatie

Patrick| 25/11/2015

Geachte Burgemeester,
Beste Mr.Landuyt

Uitkijkend naar één van de belangrijkste thuiswedstrijden/confrontaties uit de Europa League poule, was onze verbijstering groot toen we het nieuws hoorden waarbij de Burgemeester van Brugge aankondigde dat de wedstrijd van aanstaande donderdag 26/11/2015 achter gesloten deuren zal plaatsvinden. Dit waar in de voormiddag nog gezamenlijk was besloten enkel de bezoekende supporters de toegang tot het stadion te ontzeggen.

 Zowel Club Brugge als zijn supportersfederatie zijn door deze maatregel zeer misnoegd/zwaar teleurgesteld, en kunnen er niet bij dat wegens het niet kunnen waarborgen van de veiligheid, waar Dhr. Burgemeester Landuyt zich op beroept, een onterechte beslissing wordt genomen.

 Staat men echt wel stil bij wat dit betekent voor Club Brugge KV om zo een belangrijke europese wedstrijd te moeten betwisten zonder de steun van zijn echte fans? We laten het hierbijhorend negatief financieel aspect voor Club Brugge KV nog buiten beschouwing.

 DE VRAAG is waarom er nu geen thuissupporters toegelaten worden, terwijl onze supporters en onze veiligheidsmensen vorige zaterdag bij de Westvlaamse derby (Club Brugge – Zulte Waregem) bewezen hebben deze situatie perfect te kunnen laten verlopen. Nu met 30% minder supporters én geen bezoekende supporters zou dit niet kunnen…. terwijl Club Brugge en zijn veiligheidsmensen hierop volledig ingesteld waren om er terug een feest van te maken. Ook aanstaande zondag voor de wedstrijd KV Mechelen – Club Brugge zal dit perfect mogelijk zijn volgens Dhr. Somers (burgemeester van Mechelen). Hij bewijst hiermee dat het organisatorisch ook kan mét aanwezigheid van supporters.

 500 veiligheidsmensen kunnen bij niveau 4 instaan voor de veiligheid in alle scholen van Brussel én de metro én bovendien nog extra aangekondigde alcoholcontroles uitvoeren. Club Brugge voorziet meer dan een vierde van dit aantal veiligheidsmensen en stewards voor de wedstrijd van komende donderdag en dat zou onvoldoende zijn om  de veiligheid van een voetbalwedstrijd te waarborgen? Begrijpe wie kan of spelen er andere factoren mee?

 Moeten we ons zeer ernstige vragen stellen bij dit besluit én opmaken dat Club Brugge de enige ploeg is in Europa die onder deze voorwaarden zijn wedstrijd dient te betwisten, terwijl in een land waar de algemene noodtoestand is uitgeroepen dit wel kan met aanwezigheid van de thuissupporters, maar zonder bezoekende supporters. Welke aanblik zal dit geven op TV om in een leeg stadion te moeten spelen?

 Mr. Landuyt, wat ga je doen als er donderdag een paar duizend supporters (laat staan Napoli-supporters) zich desondanks toch aanbieden aan het Jan Breydelstadion? Kan de veiligheid dan gewaarborgd worden? Wij, als supportersfederatie van Club Brugge KV, zullen onze supporters én leden vragen zeker niet af te zakken naar het Jan Breydelstadion, want dit helpt onze geliefde Club niet verder.

 Zo een belangrijke wedstrijd moeten spelen in een leeg stadion, hoe moeten onze spelers zich daar bij voelen, want wij supporters weten nu al welke pijn dit verbod, om de wedstrijd bij te wonen en de spelers aan te moedigen, veroorzaakt. Je zou dit zelf ook moeten beseffen want je was afgelopen zaterdag zelf getuige van de wedstrijd en dus ook van het feit hoe belangrijk/beslissend de twaalfde man voor Club Brugge KV kan zijn.

 We hebben geen middelen om deze genomen beslissing te verwerpen maar betreuren samen met Club Brugge KV én al zijn supporters de beslissing om ons aanstaande donderdag te verbannen uit onze voetbaltempel waar we samen al zoveel beleefd en verwezenlijkt hebben. Dank U wel Mr. Landuyt

Supportersfederatie Club Brugge KV