Croky Cup

Nico Cappaert| 02/12/2021

CLUB BRUGGE KEGELT KRC GENK UIT DE CROKY CUP NA STRAFSCHOPPEN!

Drie dagen na het competitieduel stonden KRC Genk en Club Brugge opnieuw tegenover elkaar in de 1/8e finale van de Croky Cup. Balanta bracht Club al snel op voorsprong, maar Genk ging toch rusten met 2-1 na goals van Thorstvedt en Paintsil. Na de rust bracht De Ketelaere de Bruggelingen tot twee maal toe langszij met het hoofd. Na verlengingen en strafschoppen trok Blauw-Zwart uiteindelijk toch aan het langste eind. Club bekert verder!

Na de knappe remonte zondag had coach Philippe Clement weinig redenen om veel wijzigingen door te voeren in zijn basiself. We noteerden er twee: de jonge Ignace Van der Brempt nam plaats op de bank ten voordele van Kamal Sowah. Onze captain Ruud Vormer kreeg ook opnieuw het vertrouwen in de basis na zijn sterke invalbeurt enkele dagen terug. Mats Rits verdween op die manier uit de ploeg. Bij KRC Genk werden er meerdere wissels doorgevoerd waarbij de meest opvallende in het doel te vinden was: de jonge Tobe Leysen mocht namelijk zijn kans grijpen ten koste van Maarten Vandevoordt.

Ruud Vormer était aligné d'emblée.

De thuisploeg startte met een rotvaart aan de wedstrijd en drukte Club meteen terug. Dat resulteerde in de eerste minuut al in een hoekschop en daarop kon Ito vrijstaand inkoppen. Mignolet had echter een supersave in huis en voorkwam zo de vroege achterstand. Blauw-Zwart moest dus even naar adem happen in de openingsminuten, maar de eerste dreiging van de Bruggelingen was wel meteen prijs. Balanta kreeg de bal toegespeeld van Vanaken en haalde dan vanaf de tweede lijn loeihard uit. Leysen had geen verhaal tegen de knal en zo Club vroeg op voorsprong. Even later vond Lang met een mooi balletje Vormer in de zestien, maar deze keer liet Leysen zich niet verschalken in de korte hoek. De bedrijvigste man bij Club bleef onze captain: Sowah vond hem met een tik in één tijd, maar het schot in de korte hoek ging naast het doel.

Éder Balanta donnait l'avantage au Club.

Na deze dolle openingsfase zakte het tempo logischerwijs wel wat. Genk eiste de bal op, maar kon voor geen concreet doelgevaar zorgen. Rond het halfuur kwamen de Limburgers dan toch langszij. Na een misverstand in de Brugse defensie, kwam Thorstvedt in de zestien bij de bal. Na een schijnbeweging trapte hij het leer voorbij Mignolet. Na deze gelijkmaker was het opnieuw wat zoeken voor Club, maar Genk ging ook niet meteen door op hun elan. Net toen iedereen dacht dat we met een gelijkspel de rust gingen induiken, sloeg Genk genadeloos toe. Heynen stuurde Bongonda in het straatje en die legde op het juiste moment opzij voor Paintsil. Die kon niet meer missen en zo moest Club achtervolgen in de tweede helft.

Blauw-Zwart vatte de tweede helft aan met twee nieuwe namen: Ricca en Rits kwamen respectievelijk Sobol en Sowah vervangen. Bij Genk had doelman Leysen te veel last van een eerdere botsing en zo kwam Vandevoordt onder de lat. In tegenstelling tot de eerste helft begon het tweede bedrijf aan een rustiger tempo. Club zocht naar openingen en Genk probeerde op de tegenaanval snel uit te breken. Het eerste doelgevaar was voor de thuisploeg, maar Thorstvedt kopte een voorzet van Arteaga in de handen van Mignolet. Even later moest de goalie van Club zich nog eens onderscheiden: Paintsil trapte vanuit een scherpe hoek, maar Mignolet maakte zich goed breed in de korte hoek.

Rond minuut 70 kregen we enkele dolle minuten te zien! Ricca had wat ruimte om de voorzet te trappen en deed dat perfect. De Ketelaere duikte met het hoofd naar de bal en de bordjes stonden weer gelijk. Blauw-Zwart was nog in feeststemming toen Genk een minuut later al opnieuw de leiding nam. Bongonda stuurde Paintsil met een hakje diep en die miste niet alleen voor Mignolet. Club moest bijgevolg aanvallen en Genk loerde op de counter. Aanvankelijk leidde dit niet meteen tot grote kansen, maar in minuut 90 was daar wederom De Ketelaere. Vanaken met de voorzet en Charles kopte zijn tweede van de avond tegen de netten. Vormer redde nog een kopbal van McKenzie vanop de lijn en zo kregen we verlengingen.

De Ketelaere redonnait espoir au Club à deux reprises

In de eerste verlenging nam Club het meeste initiatief, maar echte kansen leverde dit niet op. Een schot van Bongonda en op het einde van Thorstvedt vormde evenmin een probleem voor Mignolet. Genk startte wel het best aan de tweede verlenging met een poging van Oyen, maar Mignolet ging goed plat. Er werd niet meer gescoord in de verlengingen en strafschoppen moesten dus voor de beslissing zorgen. Daarin trok Blauw-Zwart aan het langste eind: Mignolet pakte er één, Lang scoorde de beslissende. Club gaat door naar de kwartfinale!

 

Croky Cup – 1/8e Finale
Toeschouwers:
 24.956 – Cegeka Arena
Scheidsrechter: Nicolas Laforge
KRC Genk: Tobe Leysen (46’ Maarten Vandevoordt) – Daniel Muñoz (106’ Luca Oyen), Mark McKenzie, Jhon Lucumí, Gerardo Arteaga - Patrik Hrošovský, Kristian Thorstvedt, Bryan Heynen (c) (60’ Bastien Toma) – Junya Ito (85’ Angelo Preciado), Théo Bongonda, Joseph Paintsil (77’ Iké Ugbo).
Bank: Maarten Vandevoordt, Vic Chambaere, Mujaid Sadick, Simon Juklerød, Angelo Preciado, Mike Trésor, Bastien Toma, , Jay-Dee Geusens, Carel Eiting, Luca Oyen, Paul Onuachu, Iké Ugbo, András Németh.
Coach: John van den Brom.

Club Brugge: Simon Mignolet – Clinton Mata, Jack Hendry, Brandon Mechele, Eduard Sobol (46’ Federico Ricca) – Éder Balanta (61’ Noah Mbamba), Ruud Vormer (c), Hans Vanaken (112’ Bas Dost) – Kamal Sowah (46’ Mats Rits), Noa Lang, Charles De Ketelaere. 
Bank: Senne Lammens, Kiany Vroman, Federico Ricca, Faitout Maouassa, Stanley Nsoki, Noah Mbamba, Mats Rits, Ignace Van der Brempt, Bas Dost, José Izquierdo.
Coach: Philippe Clement.

Gele kaarten: Hrošovský, De Ketelaere, Paintsil, Mechele, Ricca, Arteaga
Rode kaarten:
Doelpunten: 7’ Balanta (0-1), 29’ Thorstvedt (1-1), 45+2’ Paintsil (2-1), 70’ De Ketelaere (2-2), 71’ Paintsil (3-2), 90’ De Ketelaere (3-3)

Tekst: Tom Mannens

Bron  Clubbrugge.be